Mijn website is traag

Werkt je website traag? Hier kan je een aantal oorzaken en oplossingen vinden.

Infrastructuur
In de meeste gevallen is de infrastructuur (de webserver) niet de oorzaak. Enkel in geval van een algemeen probleem of bijvoorbeeld een DDoS aanval kunnen alle websites op de desbetreffende server traag zijn.
We monitoring continu de performance van de servers en nemen actie indien nodig. Als er gekende problemen of een onderhoud is, dan kan je dat hier terugvinden: Netwerk status

Zelf analyseren met GTmetrix
Snelheid is een relatief begrip en kan afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals de snelheid van je internetverbinding en toestel. Om objectief te beoordelen wat de snelheid is van je website kan je https://gtmetrix.com/ gebruiken. Geef de website in (de frontpagina of een specifieke pagina) en klik op Test your site:
OPGELET: standaard test deze site vanuit een wereldwijde locatie, bv Canada. Doordat de fysieke afstand tussen Canada en de locatie van de webserver groter is, heeft dit impact op het resultaat. Als je registreert voor een account, dan kan je een locatie dichterbij kiezen.

Na het analyseren krijg je een resultaat zoals dit:

Het belangrijkste is de GTmetrix letter. Dit is een score tussen A en F, waarbij A het beste is. Daarnaast is 'largest contentful paint' ook een belangrijke factor. Dit geeft aan hoelang het duurt voor de eerste inhoud aan de bezoeker wordt getoond.

De score hierboven is heel goed. Dit komt omdat google.be uiteraard een zeer minimalistische pagina is zonder toeters en bellen. Test je een andere site, bijvoorbeeld gva.be, dan zie je al direct een andere score:
Dit komt omdat gva.be een veel complexere site is. We testen nu een andere site, en krijgen dit resultaat:
Hier is een duidelijk probleem. De score is E, en het duurt 5.2 seconden voor de bezoeker iets te zien krijgt. Scroll je wat naar beneden, dan krijg je exacte resultaten en aanbevelingen:

Hier zie je 2 belangrijke (High) en 1 medium aanbeveling:

Eliminate render-blocking resources
Resources die de weergave blokkeren, zijn scripts, stylesheets en HTML-imports die de weergave van pagina-inhoud op het scherm door de browser blokkeren of vertragen. Deze bronnen vertragen de First Paint - het moment waarop uw browser iets (d.w.z. achtergrondkleuren, randen, tekst of afbeeldingen) voor het eerst weergeeft. Door bronnen die de weergave blokkeren te elimineren, kan uw pagina aanzienlijk sneller worden geladen en kan de website-ervaring voor uw bezoekers worden verbeterd.

Avoid enormous network payloads
Grote netwerkpayloads (d.w.z. grote bestandsgroottes van bijvoorbeeld afbeeldingen) houden rechtstreeks verband met lange laadtijden van pagina's. Door de totale grootte van de netwerkverzoeken van uw pagina te verkleinen, wordt de pagina-ervaring van uw bezoekers verbeterd, aangezien kleinere bestanden sneller worden gedownload. Het is aangeraden om afbeeldingen te optimaliseren en te verkleinen.

Use a Content Delivery Network (CDN)
Het gebruik van een "Content Delivery Network (CDN)" kan de prestaties van uw site in verschillende wereldwijde regio's verbeteren.
Een CDN is in wezen een netwerk van servers verspreid over de hele wereld. Elk CDN-knooppunt bevindt zich in een andere regio en slaat de statische inhoud van uw pagina op, zoals afbeeldingen, CSS-/JavaScript-bestanden, enz.
Wanneer een gebruiker uw pagina bezoekt, worden de bronnen aangeboden vanuit de cache van het dichtstbijzijnde CDN-knooppunt, in plaats van uw oorspronkelijke server, waardoor de latentie wordt verminderd en uw bezoekers een snelle pagina-ervaring krijgen, waar ze zich ook bevinden.

Iedere aanbeveling is voorzien van een complete uitleg via de knop 'learn how to improve'. Probeer alle issues zoveel mogelijk weg te werken zodat er enkel nog 'low' issues overblijven. Hierdoor zal je site aanzienlijk sneller werken.

Algemene optimalisaties voor WordPress websites
1. Verwijder ongebruikte plug-ins en thema's
Heb je enkele plug-ins niet meer nodig of heb je ze uitgeschakeld? Het is het beste om ze te verwijderen. Wederom mindere belasting voor uw website en beter voor de veiligheid van uw website.

Qua thema's heb je er maar 3 nodig:
  • Het thema dat je wil gebruiken
  • Een child thema van dat thema
  • Een standaard WordPress-thema zoals Twenty Seventeen kan vertrouwen
Het is het beste om alle andere thema's te verwijderen.

2. Plaats niet willekeurig nieuwe plug-ins op uw site
Download alleen de plug-ins die je echt nodig hebt en die je eerst hebt onderzocht. Er zijn veel plugins die je website kunnen vertragen, hoe meer plugins je website heeft, hoe zwaarder je website zal zijn. Veel van deze plugins kunnen ook je backend serieus vertragen.

3. Controleer van tijd tot tijd de sitediagnose van uw site
Wist je dat WordPress een diagnostische functie heeft? U vindt het onder Tools > Site Diagnostics. Het is handig om snel te zien of er iets aan je site verbeterd kan worden. Velddiagnostiek laat bijvoorbeeld zien dat:

• Dat u een verouderde versie van PHP gebruikt
  • Update plug-ins indien nodig
  • Dat er plug-ins zijn die u niet gebruikt
  • Dat u te veel onnodige thema's op uw site heeft geïnstalleerd
  • en meer...

4. Gebruik een caching plugin
Caching-plug-ins zorgen ervoor dat nadat een pagina is geladen, deze in de cache wordt opgeslagen. De pagina hoeft dus niet steeds opnieuw geladen te worden voor relevante bezoekers. Dit maakt je website sneller.

Deze functies kunnen uw website ook sneller maken:

• Verklein CSS- en JS-bestanden
  • Database clean-up
  • Defer JavaScript
  • Preloading
Niet elke caching-plug-in biedt al deze functies.

Aanbevolen caching plugins: WP Rocket. Dit is een premium plug-in met alle bovenstaande functies en meer. WP Rocket is eenvoudig in te stellen en wordt geleverd met uitgebreide documentatie en ondersteuning waar je antwoorden op je vragen kunt vinden.
Wil je liever een gratis cache plugin? Dan zijn W3 Total Cache, WP Fastest Cache en LiteSpeed aanraders.

5. Optimaliseer foto's
Foto's zijn essentieel voor een mooie website, het maakt je website gebruiksvriendelijker en beter SEO geoptimaliseerd. Foto's kunnen uw site echter ook aanzienlijk vertragen als u het formaat ervan niet aanpast. Begin met een foto voordat je deze op je website plaatst. Verklein eerst de foto op je computer. Bovendien kunt u foto's op uw website optimaliseren met plug-ins zoals Smush. Dit wordt zeker aanbevolen, maar het is geen vervanging voor het wijzigen van de grootte op uw computer.

Schakel lazy loading in voor uw foto's. Bij lazy loading zien je bezoekers de eerste foto zodra de site laadt, terwijl de overige foto's pas laden als de bezoeker naar beneden scrolt. net voordat ze kwamen opdagen. Je kunt lazy loading op verschillende manieren inschakelen:

• Via Smush
  • Via een aparte lazy-loaded plug-in
  • Soms zit deze functionaliteit in je caching plugin (bijv. WP Rocket)

6. Gebruik Cloudflare
Bezoekers van over de hele wereld kunnen verschillende laadtijden voor uw website ervaren. De locatie van de server heeft hier invloed op. Met een CDN zijn de laadtijden hetzelfde voor alle bezoekers wereldwijd omdat de server het dichtste bij de bezoeker gebruikt wordt. Het slaat statische inhoud van uw website op, zoals foto's, CSS en Javascript. Wanneer u de website bezoekt, wordt deze rechtstreeks van de dichtstbijzijnde server geladen. De beste CDN bij uitstek is Cloudflare: https://www.cloudflare.com/

7. Minimaliseer het aantal externe scripts
Het gebruik van externe scripts op uw website kan uw website aanzienlijk vertragen. Bij externe scripts kun je denken aan volgsystemen (bijvoorbeeld Google Analytics), externe chatfuncties (bijvoorbeeld Chatra, Facebook Connect) of afspraaksystemen (bijvoorbeeld Calendly). Dat betekent niet dat je het niet moet gebruiken, want bovenstaande is natuurlijk erg handig, maar je kunt het beperken. Begin niet zomaar ergens aan, maar kijk eerst of het echt nodig is en hoe je het oplost.

8. Houd je website up-to-date
Als u een WordPress-website heeft, moet u uw website regelmatig bijwerken. Zo heb je altijd de nieuwste versies van thema's en plugins, zorgt het voor een betere beveiliging en behouden de nieuwste versies ook snelheid. Het is het beste om één keer per week te updaten. rechtstreeks in uw WordPress-dashboard.

9. Thema & layout van de site heeft invloed op de snelheid
ls je op zoek gaat naar een WordPress theme is het ook handig om te kijken hoe de snelheid is geregeld. Kies een thema die website speed belangrijk vindt.

Bewegende onderdelen bijvoorbeeld kunnen je website behoorlijk vertragen. Dit heeft dan wel ook weer te maken met hoe goed de snelheid van alle puntjes hierboven is geoptimaliseerd, maar meestal doet het geen goed. Hetzelfde geldt voor grote en zware onderdelen boven de vouw, dat is het eerste gedeelte dat je ziet als je een website laadt en dus het gedeelte dat als eerste geladen moet worden.

Hoe zwaarder dat is, hoe trager dat in beeld komt en hoe langzamer dat je website maakt. Als jouw website enorm traag is en je hebt alles al gedaan, check dan eens:

• Of je een bewegende slider bovenaan je homepagina hebt met meerdere foto’s
  • Of die foto’s toevallig best wel een groot formaat hebben
  • En als je geen slider hebt wat er dan boven de vouw staat. Een grote foto van een paar mb’s? Veel bewegende onderdelen?
Extra hulp nodig?
Site optimalisatie is een expertise apart. Hiervoor kan u het beste beroep doen op een goede webontwikkelaar. Webcanyon kan u in contact brengen met een ontwikkelaar indien u dat wenst.