DNS records van een domein controleren

Wil je een opzoeken of een domein effectief verwijst naar de Webcanyon servers, dan kan je dit doen via https://intodns.com/

Geef je domeinnaam in en klik op report:
Je krijgt nu een technisch rapport. Er zijn een aantal zaken die je moet nakijken:

Domain NS records
De NS records zijn de records van de nameservers. De nameservers zijn de servers die de DNS configuratie voor dit domeinnaam bijhouden, en specifiëren naar waar je website en e-mail wordt verwezen. Het 'adresboek' zeg maar. Domeinnen die in beheer zijn van Webcanyon gaan in de meeste gevallen verwijzen naar nsX.webcanyon.be of .eu:
Als dat niet het geval is, dan kan je op basis van de naam die er staat afleiden wie de beheerder is.
Enkele voorbeelden:
ns-1312.awsdns-36.org -> Amazon AWS
ns3.combell.net -> Combell
telenet-ops.be -> Telenet

Soms ga je ook deze tegen komen:

Dit wilt zeggen dat de DNSen via Cloudflare lopen. Cloudflare is een extra beveiligingslaag voor website op basis van DNS. Meer info op https://www.cloudflare.com/what-is-cloudflare/

Opgelet: het is niet omdat de nameservers verwijzen naar bv Combell of Telenet, dat de site niet door ons gehost kan worden. Dit zien we verder in dit artikel.

MX records
Het volgende stukje waarin we geïnteresseerd zijn, zijn de MX records. De MX records verwijzen naar de server die je mailafhandeling gaan doen. We kunnen hier niet zien welke emailadressen er zijn etc, maar we zien wel welke server verantwoordelijk is hier voor.

In de meeste gevallen zal je iets in de aard van dit zien:

In dit voorbeeld zie je 109.68.165.220 staan. 109.68.165.2xx adressen zijn in de meeste gevallen in het beheer van Webcanyon. Om dit te dubbelchecken kan je naar https://dnschecker.org/reverse-dns.php surfen en daar het IP ingeven, waarna je de hostname van de server krijgt te zien:

Hieruit kan je weer afleiden van wie de server is. Op die server dient de mailconfiguratie te gebeuren. Als dit IP niet verwijst naar een IP van Webcanyon wilt dat zeggen dat de mails vermoedelijk niet aankomen op de Webcanyon server.

Andere voorbeelden die je kan tegenkomen als MX record:
aspmx.l.google.com -> Google Workspace
xxxx.mail.protection.outlook.com -> Microsoft 365

WWW A record
Het laatste record dat we willen nakijken is het www A record:

Net zoals bij de MX records zijn 109.68.165.2xx adressen in de meeste gevallen in het beheer van Webcanyon. Om dit te dubbelchecken kan je naar https://dnschecker.org/reverse-dns.php surfen en daar het IP ingeven, waarna je de hostname van de server krijgt te zien.
Als dit IP niet verwijst naar het IP van de Webcanyon server, wilt het zeggen dat je website op dit moment niet door Webcanyon wordt gehost.