Inkomende spam tegenhouden

Heb je veel last van inkomende spam berichten in je mail? In dit artikel bespreken we hoe je dit kan verminderen.

Preventie
Eerst en vooral is voorkomen beter dan genezen door rekening te houden met een aantal tips:
  • Zet je e-mail adres niet in tekst op je website, maar maak gebruik een contactformulier met recaptcha bescherming.
  • Geef je e-mailadres niet op voor nieuwsbrieven e.d.
  • Reageer niet op mails van onbekende afzenders of mailinglijsten

SpamAssassin  
Een spamfilter is handig, omdat je daarmee voorkomt dat ongewenste mail je Postvak in vervuild. Dit werkt op de achtergrond met SpamAssassin, een anti-spam tool die helpt om ongewenste berichten/e-mails uit te filteren. Het werkt voor alle e-mail accounts in je cPanel. Het kan worden ingesteld om spam berichten te markeren zodat je ze makkelijk opmerkt. Je kunt SpamAssassin ook configureren om alle of bepaalde als spam gemarkeerde e-mails automatisch te verwijderen.

Standaard staat SpamAssassin aan. SpamAssassin controleert de e-mails op een groot aantal criteria en geeft daar punten aan. Deze score is op een schaal van 1 tot 10. Hoe hoger de score, hoe groter de kans dat het spam is. Als het puntentotaal van een inkomende mail boven de standaard ingestelde 5 komt wordt e-mail in de spammap gestopt. Zie hieronder ook de analyse van een spammail die 6,9 punten krijgt (waar bij 5 de grens ligt). Het onderwerp krijgt dan ***SPAM*** voor het oorspronkelijke onderwerp.


Spam filter configureren

Log in op cPanel.
Navigeer naar Home >Email >Spam Filters (Apache SpamAssassin).

De Apache SpamAssassin pagina wordt weergegeven.
Controleer of Apache SpamAssassin is ingeschakeld bij Process New Emails and Mark them as Spam. Zet dit als het niet aanstaat op aan (het balkje wordt blauw). Emails met hoogst waarschijnlijk spaminhoud krijgen ***SPAM*** in het onderwerp.

Wil je de spamberichten niet in je Postvak In zien, zet dan aan: Move New Spam to a Separate Folder (Spam Box) 
Standaard staat nu aan dat als de spamscore van SpamAssassin 5 of hoger is, de betreffende mail naar de spammap moet. 
Wil je dat het spamfilter wat strakker wordt (bijvoorbeeld al vanaf een score van 4) of wat minder strak (bijvoorbeeld een score van 7) klik dan op Spam Threshold Score 
Je ziet dan:
Klik vervolgens rechts om een andere keuze te maken:

Klik Aangepast als je een zelf een score wil vastleggen (bijvoorbeeld 6 als je het filter iets minder strak wilt zetten) en klik op Update Scoring Options:

Automatisch spam met hoge score verwijderen. Dat raden we af, het kan zijn dat een e-mail foutief als waarschijnlijk spam betiteld is en je kunt ze niet meer terughalen!
Wil je dat toch berichten met bijvoorbeeld een score hoger dan 10 of 15 automatisch verwijderd worden en niet in de Spam map komen, zet dit dan op Aan:


En zorg dat je klikt op Auto Delete Threshold Score en die op bijvoorbeeld 15 zet en klik op Update Auto-Delete Score:

Mail van afzenders tegenhouden

In cPanel > E-mail > Spam Filters kies je Show Additional Configurations


Daar kun je bij Edit Spam Blacklist Settings de adressen inzetten waarvan je geen mail meer wilt zien in je postvak in


Je ziet dan:


Klik op + Add A New "blacklist_from" item en kopieer daar het mailadres en sla het op met Update Blacklist. Je kunt ook de * gebruiken als wildcard, bijvoorbeeld *@domein.comMail van afzenders niet als spam laten zien
Soms gebeurt het dat mail die geen spam is toch in de spammap komt. Je kunt dan de afzender in de whitelist zetten, zodat dat niet weer gebeurt: In cPanel > E-mail > Spam Filters kies je Show Additional Configurations
Je ziet dan:


Klik op Edit Spam Whitelist Setting je ziet dan onderstaande, 


klik op  + Add A New "whitelist_from" Item
Voeg daar het mailadres in en klik op Update Whitelist (whitelist_from). Je kunt ook de * gebruiken als wildcard, bijvoorbeeld *@domein.com

Email Filters Aanmaken
Navigeer naar Home >Email >Algemene e-mailfilters.

De Algemene E-mail Filters pagina wordt weergegeven.

 Klik op Een nieuw filter maken:
Hier kun je precies aangeven naar welke regel gekeken moet worden, waarop het filter getriggerd moet worden (bijvoorbeeld een woord uit het onderwerp) en welke actie genomen moet worden. Geef een filternaam die je duidelijk maakt welk filter dit is en klik op aanmaken.

Bekijken hoe binnengekomen mail scoort op spamgehalte
In je cPanel kun je naar Email > Bezorging volgen gaan. Als je daar op alles zoekt zie je de lijst van e-mails die ontvangen en verstuurd zijn. Bij de ingekomen emails zie je in de kolom Spamscore precies welke score ze hebben gekregen.

Staat de spammap aan en is spamcontrole actief, dan zullen in bovenstaand voorbeeld de eerste vier mails in de spammap zijn gestopt, waarbij de volgende twee keurig in Postvak In binnen zijn gekomen.
Je kunt dat ook zien door te klikken op de i knop rechts op de regel van de betreffende e-mail


Als een bericht in de spammap gestopt is zie je in het pop-up scherm bij Bezorgd aan bijvoorbeeld: adres +spam@domein.nl