DNS records beheren

DNS
Wat is DNS?
Het DNS of Domain Name System is een internetdatabase die het numerieke adres (IP-adres) van elke website ter wereld in alfabetische volgorde vertaalt en opslaat. Dit proces maakt het voor ons gemakkelijker om de naam van een website te onthouden in plaats van het IP-adres (bijv. - 109.68.165.120). Een IP-adres dient in wezen ook als een internetadreszoeker voor elke website die een DNS-database gebruikt.

Wanneer een gebruiker een website bezoekt, wordt een verzoek verzonden naar een DNS-server, die vervolgens wordt doorgestuurd naar de servers van het webhostingbedrijf. Deze server stuurt gegevens of inhoud met betrekking tot de website door naar de gebruiker. Verschillende letterreeksen worden gebruikt als opdrachten voor DNS-serveracties, en deze opdrachtreeksen worden DNS-grammatica's genoemd. Gebruikelijke syntaxis voor DNS-records zijn A, AAAA, CNAME, MX, PTR, NS, SOA, SRV, TXT en NAPTR.

DNS Records Bewerken in cPanel
Gebruik de zone-editor om wijzigingen of nieuwe records aan te brengen.

Zone Editor
  1. Log in op cPanel.
  2. Navigeer naar Home >Domeinen > Zone Editor.De  Zone Editor pagina wordt weergegeven:
  3. Selecteer de gewenste domeinnaam waarvoor je de DNS zone wil aanpassen uit de Selecteer een Domein drop down lijst. Drie mogelijkheden om een record toe te voegen worden weergegeven.
  4. De eerste sectie, + A Record geeft je de mogelijkheid om een A record toe te voegen voor je domeinnaam.
  5. Selecteer de gewenste subdomeinnaam voor het A record in het Naam tekstveld.
  6. Voer het IP adres waarnaar je wil verwijzen in het Adres tekstveld.
  7. Klik op Een A-record toevoegen. De melding dat je succesvol een A record hebt toegevoegd voor je domein wordt weergegeven.
  8. De tweede sectie, een CNAME Record Toevoegen zorgt dat je CNAME records kunt toevoegen aan je domeinnaam.
  9. Voer de gewenste subdomeinnaam in voor het CNAME record in het Naam tekstveld.
    OPGELET: Je kan geen CNAME record aanmaken voor je hoofdomein zelf, bijvoorbeeld mijntestdomein.be. Wanneer je een CNAME record wilt aanmaken, dan mag er voor dat record (bv test.mijntestdomein.be) geen subdomein of redirect bestaan. Deze moet je eerst verwijderen voor je de CNAME kunt aanmaken.
  10. Voer het adres (hou er rekening mee dat dit de volledige, gekwalificeerde domeinnaam moet zijn) waarnaar je wil verwijzen in het CNAME tekstveld.
  11. Klik op CNAME Record Toevoegen. De melding dat je succesvol een CNAME record hebt toegevoegd voor je domein wordt weergegeven.
  12. De derde mogelijkheid +MX Record raden we af, je kunt dat beter doen in het algemene beheer van het domein aangezien je daar ook de andere MX records ziet. Een MX record bepaalt op welke server de e-mail voor dit domein moet worden afgeleverd.
Toevoegen, wijzigen en verwijderen van DNS records
Voor het beheren van de domeinnaam DNS kies je Beheer (Manage):

Hier zie je de lijst van alle DNS records bij een domein. Je kunt klikken op Type om alle DNS records met bijvoorbeeld MX bij elkaar te zien in het overzicht.

Verwijderen van een DNS record
Scroll naar het DNS record wat je wilt verwijderen. Klik op de Verwijderen-knop. Hieronder wordt voorbeeld.domein.nl verwijderd

Wijzigen van een DNS record
Scroll naar het DNS record wat je wilt wijzigen en klik op Bewerken. In dit voorbeeld willen we MX wijzigen, zodat e-mail bij Office 365 bezorgd wordt.

1. Klik op Bewerken bij het MX record. Je ziet dan:

2. Voer de wijzigingen in, zie hieronder en klik op de Save Record-knop.Let op: het TTL veld geeft het aantal seconden weer. 300 betekent vijf minuten dus en 3600 één uur. Gebruik hiervoor de TTL waarde die je doorgestuurd kreeg. Als je het niet weet kan je 3600 gebruiken.

Toevoegen van een DNS record
  1. Bovenin zie je de mogelijkheid om een DNS record toe te voegen, klik op het driehoekje rechts:
    om onderstaand lijstje te krijgen van de mogelijkheden. Naast de al eerder genoemde A en CNAME records kun je ook nog een AAAA, CAA, DMARC, MX, SRV of TXT record toevoegen. (De betekenissen worden aan het eind van dit artikel uitgelegd)
  2. Selecteer daaruit het type record dat je toe wilt voegen. Je krijgt dan een blanco invulregel waar het type al vooraf ingevuld is en alle invulvelden getoond worden. In geval van toevoegen van een TXT record voor domein.nl zie je het volgende:
  3. Als je alle velden hebt ingevuld kun je op de Record toevoegen knop klikken.
    Tip: als je een subdomein wilt, bijvoorbeeld test.domein.nl hoef je in het naamveld alleen maar test te typen. cPanel vult de rest aan.
    Tip 2: als je een TXT voor alleen het domein nodig hebt, dan moet je in het Naam veld wel de domeinnaam typen.
Lijst DNS records
TypeFunctie
AGeeft een 32-bit IPv4 adres, meestal gebruikt voor het mappen van hostnamen naar een IP adres van de host.
AAAAGeeft een 128-bit IPv6 adres, meestal gebruikt voor het mappen van hostnamen naar een IP adres van de host.
CNAMEAlias van de ene naam naar de andere: de DNS lookup blijft de lookup proberen met de nieuwe naam.
MXGeeft aan waar e-mails afgeleverd moeten worden. Mapt een domainnaam naar een lijst bericht transfer agents voor dat domein
NSDelegeert een DNS zone om de gegeven autoritatieve naamservers te gebruiken
SRVGegeneraliseerd servicelocatie record, gebruikt voor nieuwere protocollen in plaats van het creëren van protocol-specifieke bestanden, zoals MX.
TXTOorspronkelijk voor door mensen leesbare tekst in een DNS-record. Sinds het begin van de jaren 90, bevat dit record echter vaker machine leesbare data. Vaak gebruikt voor opportunistische encryptie, Sender Policy Framework (SPF), DKIM, DMARC, DNS-SD